Barva světla: Jak správně vybírat

Studená, teplá, neutrální LED žárovka… jak se v tom zorientovat? V dnešním příspěvku představíme vlastnosti a funkce barvy světla. Víte, jak je to se škodlivostí LED zdrojů na lidský organizmus? LEDky jsou přece top! Umí měnit barvu dle potřeb…

barvy_svetla

LED technologie Vás bude poslouchat

Nespornou výhodou LED technologie je možnost volby barvy světla. V základu výrobci využívají tři označení: teplá bílá (WW – cca 3.000 K), neutrální bílá (NW – cca 4.000 K) a studená bílá (CW – cca 6.000 K). Ve skutečnosti jsou tyto barvy měřeny pomocí jednotky teploty - Kelvin [K]. Nejjednodušší mnemotechnickou pomůckou pro rozeznání barvy je čím více Kelvinů, tím více bělejší světlo. Z naší nabídky můžeme doporučit italského výrobce LED světelných zdrojů Skylighting, jenž nabízí tvary žárovek, které znáte ve všech barvách světla.

barva_svetla

Fámy a pravdy o barvě světla

Společností koluje informace, že LED světlo je zdraví škodlivé. Svým způsobem je tato fáma pravdivá, ale nutno podotknout, že záleží na využití barvy světla. Jediné, co je „škodlivé“ je nadměrné zatěžování organismu resp. úprava denního a nočního režimu pomocí bílého tedy poledního světla.

My zákazníkům doporučujeme barvy světla v domácnosti kombinovat. Studené barvy s bílým až modrým odstínem jsou svým barevným složením podobné dopolednímu světlu, které náš organizmus podporuje k činnosti. Proto tato jasně bílá světla doporučujeme do míst, kde potřebujete být opravdu ve střehu: stolní pracovní lampy, zářivky na pracovišti apod. Naopak teplé chcete-li žluté světlo, podobnější klasické žárovce, navozuje atmosféru odpoledního světla, světla slunce. Toto příjemné teplé světlo doporučujeme zásadně do dětských pokojů, nočních lampiček na večerní čtení, obývacích prostor apod.

Z pocitového hlediska je pravdou, že více světla v prostoru opticky prostor zvětšuje a pod studenou barvou světla je „více vidět.“ Nemáte-li zábrany k tomuto tónu světla, rozhodně jej využijte v menších prostorách a na místech, kde je potřeba opravdu dobře vidět. Ano, mluvíme o koupelnách, technických prostorách i pracovnách. Mnozí naši zákazníci (i šéf ;-)) si však libují nad studeným světlem v obýváku. Ptáte se proč?

Inteligentní SMART svítidla již nabízí plné spektrum barev

Současná technologie LED světel respektuje požadavky spotřebitelů a trh jsou uvedeny LED svítidla s možností změnou barvy světla - CCT . Z naší nabídky se jedná například o komfortní stropní svítidla značky Dalen či stolní lampičky Solight. Ty poskytnou světlo pro relax i pracovní nasazení. U těchto výrobků si snadno navolíte barvu světla i intenzitu dle aktuální potřeby, tyto SMART funkce oceníte především v obývacích i dětských pokojích, kde se odehrávají během dne různé činnosti. Při práci či dopoledním nedostatku světla v místnosti si zapnete chladnější tóny a naopak večer při sklence vína a dobrého filmu si jistě rádi zapnete teplé a méně intenzivní světlo. Při výběru světla je také nutné respektovat výšku stropů a intenzitu svícení.

Cool White_1 Whole light Warm White Sleep mode Night light


Nevíte-li si s čímkoli rady, neváhejte se zeptat našich odborníků ve formuláři či po emailu a telefonu. Na naší infolince jsme každý všední den od 9 do 20 hod. Máte-li dotaz o víkendu směřujte jej do formuláře, budeme se snažit poradit co nejrychleji.