Watty nebo lumeny? Jak se zorientovat v parametrech moderního osvětlení

Doby klasických žárovek jsou pomalu ale jistě pryč. Výhody LED technologie, tedy výkon, výdrž i barva světla válcuje ostatní technologie, jak si ale vybrat dle parametrů správnou LED žárovku či svítidlo? Na zboží s kvalitním servisem, tedy dobrou radou nám záleží. Respektujeme, že žárovky není tak často nakupované zboží, kdo si tedy má pamatovat specifika parametrů, pokusíme se vám to nejdůležitější zrekapitulovat.

Svítivost aneb souboj Wattů a Lumenů

Watty (W) coby jednotka spotřeby elektrické energie (příkon) odjakživa pro spotřebitele představovala také svítivost. Nyní při až 90% úspoře LED a úsporných žárovek svítivost nelze porovnat se stoprocentním výsledkem a to kvůli konstrukci světla i barvy. Ve výsledku pak 12 W LED žárovka svítí zhruba jako 90W klasická žárovka. Pozor však na toto srovnávání. Dvě 12 W žárovky různých výrobců nebudou svítit stejně intenzivně. Sledujte proto vždy jednotku svítivosti lumeny.

Jak srovnání žárovek funguje v praxi?

Dle nařízení z EU má vše, co chcete srovnávat s klasickou žárovkou svítit více než klasická žárovka, aby se daly parametry co nejlépe porovnat. Je potřeba mít ale vždy na paměti, že LED je vždy směrové světlo, zatímco žárovka svítí takřka všesměrově. Při výběru správného světelného zdroje chcete-li žárovky je nutné se podívat přímo na jednotku svítivosti tedy lumeny (lm) nikoli jednotku spotřeby energie (W). Pokud se lépe orientujete dle staré dobré metody W u klasických žárovek, využijte následující srovnávací tabulku.Při výběru svítidla je také nutné respektovat výšku stropů a intenzitu svícení. V případě, že měníte klasické žárovky za LED zvažte vhodný tvar LED žárovky z hlediska úhlu svícení. 

Nevíte-li si s čímkoli rady, neváhejte se zeptat našich odborníků ve formuláři či po emailu a telefonu. Na naší infolince jsme každý všední den od 9 do 17 hodin. Máte-li dotaz o víkendu směřujte jej do formuláře, budeme se snažit poradit co nejrychleji.

jak vybrat zarovku